Implantologie heeft tot doel om een of meerdere tanden te vervangen door implantaten. Implantaten zijn kunstmatige titanium wortels, die in het bot geplaatst worden. Deze implantaten worden na het plaatsen voorzien van een kroon, brug of een prothese.

Frame of plaatje?
Bij een partiele prothese wordt een onderscheid gemaakt tussen een basis van kunsthars (een plaatje) en een basis van metaal (een frame). Als een aantal tanden en kiezen ontbreekt, kunnen die worden aangevuld met een plaatje van kunsthars. Het houvast van zo’n plaatje is meestal beperkt. Daarom worden er vaak kleine haakjes aan bevestigt die om de natuurlijke tanden en kiezen komen te zitten. Bij een frame vormt een metalen plaat een geheel met de haakjes die om en op de natuurlijke tanden worden geplaatst. Doordat een frame sterker is dan een plaatje, kan het dunner en kleiner worden uitgevoerd.|

Combinaties met implantaten

Klikgebit
Door het slinken van kaakbot kan een prothese los gaan zitten. Het heeft dan niet meer voldoende houvast op de kaak. Door een prothese via een steg of drukknoppen op implantaten vast te zetten, klikt de prothese vast aan de kaak. Dan zit hij gegarandeerd muurvast. Het biedt gemak en zekerheid. Nadat de implantaten zijn ‘ingegroeid’ in de kaak, worden er drukknoppen of een steg in geplaatst. Hierop wordt vervolgens de prothese geplaatst.

Kroon op implantaat
Wanneer één tand of kies ontbreekt, kan een implantaat in het bot worden geplaatst met daarop een vastgeschroefde of gelijmde kroon. Zo hoeft niet in aangrenzende tanden of kiezen te worden geboord.

Brug op implantaat
Als meerdere tanden of kiezen ontbreken, kan een brug op implantaten worden bevestigd. Daarmee krijgt u een vaste vervanging. Het is niet altijd nodig om voor elke ontbrekende tand of kies een implantaat te plaatsen; een driedelige brug kan soms op twee implantaten worden geplaatst.