Wie geen, of bijna geen, eigen tanden meer heeft, komt in aanmerking voor een prothese. We spreken van een volledige gebitsprothese (kunstgebit), of een partiële (gedeeltelijke) prothese. Er zijn verschillende soorten partiele protheses: een kunstharsplaatje, een frame-prothese met haakjes en een frame met verankering. En kunstharsplaatje is in feite een tijdelijke oplossing na het trekken van een aantal tanden. een volledige of een partiele prothese kun je uit de mond nemen. Deze zit niet vast.

Frame of plaatje?
Bij een partiele prothese wordt een onderscheid gemaakt tussen een basis van kunsthars (een plaatje) en een basis van metaal (een frame). Als een aantal tanden en kiezen ontbreekt, kunnen die worden aangevuld met een plaatje van kunsthars. Het houvast van zo’n plaatje is meestal beperkt. Daarom worden er vaak kleine haakjes aan bevestigt die om de natuurlijke tanden en kiezen komen te zitten. Bij een frame vormt een metalen plaat een geheel met de haakjes die om en op de natuurlijke tanden worden geplaatst. Doordat een frame sterker is dan een plaatje, kan het dunner en kleiner worden uitgevoerd.

Verschillende soorten protheses

Partiele frameprothese
Een frameprothese is een constructie met metalen haakjes om de tanden of kiezen. Daardoor blijft het frame comfortabel op zijn plaats zitten. in de tanden waar de haakjes omheen komen, wordt een klein stukje weggeslepen, zodat het frame goed blijft zitten en het tandvlees zo min mogelijk wordt belast. Het frame is uitneembaar. Soms is het beter om een kroon te maken op de randen of kiezen waar een haakje op komt. Hiermee wordt voorkomen dat een tand of kies afbreekt na het maken van een frame.

Partiele kunststofprothese
De partiele of gedeeltelijke prothese is volledig van kunststof gemaakt. Dit type wordt meestal gebruikt als de rest van het gebit waarschijnlijk binnen afzienbare tijd verloren zal gaan. Deze voorziening is relatief goedkoop, maar minder duurzaam door een grotere gevoeligheid voor breuk. De kunststofprothese wordt ook veel gebruikt als noodvoorziening.

Volledige prothese
Een kunstgebit of volledige prothese vervangt alle natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan. De kaak is dan in principe helemaal tandeloos (edentaat).