Een vaste beugel, ook wel slotjesbeugel, bracketbeugel of blokjesbeugel genoemd, zet je tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar recht. Na deze beugelbehandeling staan je tanden en kiezen netjes op een rij en dit is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor je gezondheid. Want met een regelmatig gebit kan je beter bijten, kauwen en praten. Tanden en kiezen die goed op en in elkaar passen zijn bovendien makkelijker te onderhouden.
De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) en speciaal voorgevormde draden. Soms worden er op de eerste grote kiezen, banden of ringetjes met slotjes in plaats van brackets geplaatst.

Het bracketslot en het draad zorgen ervoor dat de tanden en kiezen op de goede plaats worden geduwd en in de juiste positie worden gebracht. Na vier tot acht weken is de draad uitgewerkt, je krijg dan een andere, dikkere draad. Dit wordt telkens gedaan totdat de maximale dikte van de draden bereikt is. Soms maken we gebruik van elastiekjes. Dit doen we wanneer de tanden en kiezen van de boven en onderkaak beter op en in elkaar moeten gaan passen.